podcast
hyötykoirat
hajutyöskentely
smartdog
perustaidot
muut
uutiset ja tapahtumat
verijälki
käyttäytymisanalyysi
jäljestys
kuulokoira
tukikoira
hyvinvointi
kuntoutus
fyysinen harjoittelu
suhde koiraan
ohjaajan toiminta
perusasiat
ilmaisu
laatikkoetsintä
nosework

Sienikoiran kouluttaminen ilostuttaa arjessa

Koiran erinomainen hajuaisti on mainio apuväline monenlaisissa tehtävissä. Sienikoiran kouluttaminen omasta koirasta voi tuottaa sienestystä harrastavalle omistajalle paljon iloa. Koiran kanssa sienestys onkin sellainen koiran hyötykäytön muoto, joka kiinnostaa monia sellaisia koiranomistajia, jotka eivät muuten ole innostuneet harrastamaan koiran kanssa. Sienten etsiminen on koiralle hyvää aktivointia, jossa se saa toteuttaa luontaisia käyttäytymistarpeitaan: haistelua ja etsimistä. Samalla koiran taidoista on myös konkreettista hyötyä omistajalle. Luonnossa liikkumisesta nauttivat varmasti kumpikin.

Hajun ja palkkion yhdistäminen

Sienikoiran kouluttaminen aloitetaan valitsemalla yksi sieni, jonka haju koiralle opetetaan ensimmäiseksi. Koulutuksen ensimmäinen vaihe on yhdistää toisiinsa sienen haju ja koiralle mieluinen palkkio: koiraa palkitaan siitä, että se on kiinnostunut sienestä ja haistelee sitä. Harjoittelu on hyvä aloittaa mahdollisimman hallituissa olosuhteissa, kotona sisätiloissa – ja laittaa sienet purkkiin, josta koira ei saa niitä suuhunsa. Sen jälkeen koira opetetaan tunnistamaan sienen haju useiden samanlaisten purkkien joukosta, jotka ovat aluksi tyhjiä ja joihin sitten lisätään myös häiriöitä. Näin koiralle muodostuu mahdollisimman selkeä mielikuva siitä, millaista hajua sen halutaan etsivän.

Ilmaisun valinta

Sienikoiran kouluttamisen tärkeä vaihe on opettaa koira ilmaisemaan sienet eli kertomaan, että se on löytänyt.  Jos koiralla ei ole selkeää toimintamallia, jolla kertoa omistajalle löytäneensä sieniä, se saattaa innostuksissaan tuhota ne. Sienikoiran ilmaisuksi ei välttämättä kannata opettaa tassukosketusta, joka saattaa vahingossa johtaa raapimiseen ja sienten murskaantumiseen. Kuonokosketus saattaa provosoida ahnetta tai ruokapalkkiotaan jo kovasti miettivää koiraa syömään sienet. Ilmaisua valitessaan kannattaa miettiä myös sitä, miten haluaa koiran etsivän: miten lähellä ohjaajaa se liikkuu, työskenteleekö se ehkä kytkettynä? Esimerkiksi maahanmeno sopii hyvin ilmaisuksi koiralle, joka etsii lähellä ohjaajaa tai vaikkapa liinaan kytkettynä.

Sienten etsiminen

Sienten piilottelun voi aloittaa jo ennen ilmaisun opettamista siten, että sienet ovat purkissa. Siten saa vahvistettua koiran halua löytää sienet. Sienikoiran koulutuksessa usein suurimman haasteen aiheuttaa koiran lopullinen työskentely-ympäristö – metsä, joka on täynnä koiraa luonnostaan kiinnostavia hajuja. Sienikoiran kouluttamisessa kannattaa siis tosissaan panostaa koiran motivaatioon eli palkkion laatuun, jotta koira haluaa ympäristön häiriöistä huolimatta etsiä ja löytää itselleen luonnostaan merkityksettömiä sieniä. Häiriöhajuihin kannattaakin panostaa jo koulutuksen alkuvaiheessa. Purkkeihin voi piilottaa esimerkiksi roskasieniä, sammalta tai käpyjä, joista haluaa koiran oppivan olemaan välittämättä.
Jotta alkuvaiheen harjoitukset onnistuvat, on omistajan aluksi piilotettava sieniä itse. Silloin on hyvä kiinnittää huomiota siihen, ettei koske sieniin käsin. Muutoin koira saattaa oppia etsimään vain sieniä, joissa on myös omistajan haju. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota reittiin, jota pitkin sienet vie piiloon. Jos koiran kanssa lähestyy aina samasta suunnasta, josta on piilottanut sienet, se saattaa oppia, että sieniä löytää seuraamalla ihmisen jälkiä.

Kanttarellikoirasta monitaituriksi

Kun koira on oppinut yhden sienilajin etsimiseen, on uusien sienten opettaminen paljon helpompaa ja nopeampaa. Silloin tehtävä on koiralle tuttu, ja sen on vain opittava uusi haju. Koiran hajumuisti on erinomainen, ja sille pystyy hyvin opettamaan useamman omistajalle mieluisan ruokasienen etsimisen. Ensimmäiseksi sieneksi kannattaa valita sieni, jonka kasvupaikkoja tietää valmiiksi. Siten harjoittelun alkuvaiheessa saa koiralle helposti paljon onnistuneita löytöjä, ja palkkion laadun ollessa kohdallaan koiran motivaatio kasvaa hurjaa vauhtia. Jos haluaa varmistaa jo ensimmäisen opeteltavan sienen koulutuksen jouhevan etenemisen, kannattaa ensimmäiseksi hajuksi valita jokin harjoitushaju, esimerkiksi jokin mauste. Tällaisella omistajankin kannalta merkityksettömällä hajulla sekä koira että omistaja saavat harjoitella koulutuksen eri vaiheita ja etsintää erilaisissa ympäristöissä.
Vainuvoimalla alkavat sienikoirakurssit löydät verkkokaupastamme!
Sienten etsimisen lisäksi koiran voisi opettaa myös etsimään tien kotiin tai metsään reunaan jääneen auton luo!
Artikkeli on julkaistu alun perin SporttiRakissa