podcast
hyötykoirat
hajutyöskentely
smartdog
perustaidot
muut
uutiset ja tapahtumat
verijälki
käyttäytymisanalyysi
jäljestys
kuulokoira
tukikoira
hyvinvointi
kuntoutus
fyysinen harjoittelu
suhde koiraan
ohjaajan toiminta
perusasiat
ilmaisu
laatikkoetsintä
nosework

Laatikkoetsintä haastaa tarkkuuden ja nopeuden

Neljä näkökulmaa noseworkin laatikkoetsinnän harjoitteluun!

Tarkkuuden ja nopeuden tasapaino laatikkoetsinnässä

Kymmeniä laatikoita ja aikaa pari minuuttia – miten tästä voi ikinä selvitä?

Laatikkoetsinnässä työskentelyn tehokkuus on tulosta siitä, että koirakko pystyy huolelliseen mutta nopeaan suoritukseen. Alkukoulutuksessa olisikin tärkeää uskaltaa panostaa huolellisuuteen ja luottaa siihen, että työskentelyn nopeus on koulutuksen lopputulos silloin, kun koira ymmärtää, mitä tehtävässä odotetaan ja se on motivoitunut palkkiostaan.

Yksi esimerkki työskentelyn tehostamisesta alkukoulutuksesta alkaen on odotusarvon luominen laatikoihin: koulutuksen tavoitteena on muodostaa koiralle mielikuva siitä, että tietynlaisessa asetelmassa etsintä keskittyy tarjolla oleviin kohteisiin. Kun työskennellään laatikkoetsintätehtävässä, koiran ei haluta etsivän seinistä, lattiasta tai lähellä olevista kalusteista. Kun koira näkee lattialle levitettynä useita, samanlaisia tai toisiaan muistuttavia kohteita, sille haluttaisiin heräävän ajatus siitä, että nämä kohteet kannattaa tutkia.

Laatikoiden käsittely

Monen nosework-harrastajan viha-rakkaus-suhde laatikkoetsintään johtuu pahvilaatikoista, joita koira kaapii tassuilla tai ottaa hampaisiinsa. Käyttäytymistä selitetään monesti kokemuksella pahvien repimisestä muissa yhteyksissä, ja se onkin täysin mahdollinen selitys. Tällaisessa tilanteessa onkin tärkeää tarkistaa, onko tehtävä todella koiralle selvä eli ymmärtääkö koira, mitä sen odotetaan tässä tilanteessa laatikoille tekevän.

Laatikoiden käsittelyhaasteen edessä kannattaa pohtia ainakin seuraavia asioita:
  • Tunnistaako koira hajun eli ymmärtääkö se olevansa etsimässä nosework-hydrolaattia esimerkiksi ruuan sijasta?
  • Osaako koira ilmaisun eli tietääkö se, mitä hajun löytäessään tulisi tehdä?
  • Osaako koira ilmaista saavuttamattomissa olevan kätkön muualta kuin laatikosta vai pyrkiikö se myös muissa tilanteissa raivaamaan tiensä hajun lähteelle?

Laatikon tarkka haistelu

Oletko huomannut, että joskus koira löytää laatikkoon piilotetun hajun helposti ja joskus se joutuu nuuskimaan todella tarkasti havaitakseen laatikossa olevan hajunlähteen?

Monet asiat vaikuttavat siihen, miten helppo koiran on haistaa laatikossa oleva haju. Näitä ovat esimerkiksi
  • Kuinka pitkään haju on ollut laatikossa?
  • Kuinka tiiviisti laatikko on suljettu?
  • Millaista materiaalia laatikko on?
Vaikka noseworkissa myös suoritusaika on merkityksellinen, on hyvä opettaa koira alusta asti siihen, että myös laatikoita on nuuskittava tarkasti. Joskus koiran on haisteltava laatikkoa tarkasti tietystä kohdasta, jotta hajun havaitseminen on mahdollista. Tällöin on hyötyä siitä, että koira osaa myös kiertää laatikkoa nopean nuuskaisun sijasta – muuten voi olla täysin tuurista kiinni, osuuko koira ohi mennessään sille puolelle laatikkoa, josta haju pääsee vuotamaan ulos.

Laatikkoalueella leijaileva hajupilvi

Käsi ylös: kenen koira on joskus ilmaissut laatikkoetsinnässä oikean laatikon viereisen laatikon?

Sopivissa olosuhteissa nosework-hydrolaatti levittäytyy laatikosta ympäriinsä, ja hajumolekyylejä leijailee useamman laatikon ympärillä. Laajalle alueelle levinnyt haju on tuttu ilmiö muillakin etsintäalueilla, mutta muita etsintämuotoja enemmän väärin kohdennettuja ilmaisuja se aiheuttaa laatikkoetsinnässä. Todennäköisin syy on se, että laatikkoetsinnässä jokainen yksittäinen kohde houkuttelee ilmaisemaan. Löytääkseen oikean laatikon koiran on maltettava tarkentaa huolellisesti loppuun asti.

Huolellinen tarkentaminen hajupilvessä kysyy motivaatiota ja itsevarmuutta. Ensinnäkin koiran jaksettava nuuskuttaa kohti hajun ydintä, vaikka hajua on ympärillä runsaastikin. Toisaalta nosework-koesuoritukseen liittyvä maksimiaika saattaa tuottaa tarkoituksetontakin painetta ohjaajan suunnasta, jolloin koiran on luotettava itseensä, vaikka ohjaaja painostaa sekuntikello kädessä ilmaisua koiralta, jonka on nähnyt jo selvästi reagoineen hajuun.


Liity mukaan sähköpostilistallemme ja saat kuunneltavaksi podcast-jakson, jossa Elisa ja Katja keskustelevat näistä neljästä teemasta.


Tilaa jakso sähköpostiisi