Yksinkertaista muttei helppoa - kauniit perusasiat
Rakastamme perusasioita! Tässä artikkelissa käsitellään neljää tärkeää hajutyöskentelyn perusasiaa.1. Aito motivaatio
Motivaation voi jakaa karkeasti kahtia: se on joko mukavien asioiden tavoittelua tai ikävien asioiden välttämistä. Kolikon kääntöpuolet on huomioitava myös harjoitustilanteessa.Tehokasta koulutusta varten tarvitaan palkkio, vahviste - mukava asia, jota koira tavoittelee. Mitä arvokkaampi tarjoamamme vahviste on koiralle, sitä enemmän se on valmis työskentelemään. Arvokkaan vahvisteen etsimiseen kannattaa siis käyttää aikaa. Toisiaan on myös palattava tarkistamaan, onko käyttämämme palkkio edelleen koiralle arvokkain mahdollinen.
Pelkästään se, että koira ottaa tarjoamamme palkkion vastaan eli esimerkiksi syö antamamme herkun tai juoksee heittämämme pallon perään, ei tarkoita sitä, että palkkio olisi koiralle tarpeeksi arvokas. Tähän ansaan on helppo astua erityisesti ahneiden tai aktiivisten koirien kanssa, sillä tällaiset koirat kyllä ottavat vastaan monenlaisia palkkioita, mutta vaikeamman tilanteen tullen ne eivät välttämättä enää olekaan valmiita työskentelemään minkä tahansa tarjoamamme palkkion eteen. Silloin "mukava" ei riitä - tarvitaan huippuhyvä!
Vaikka koulutustilanteessa on saatavilla palkkioita, ei tilanne välttämättä silti ole koiran näkökulmasta yksiselitteisesti mukava. Tilanteeseen voi liittyä asioita, jotka painavat motivaatiovaa'an toisessa kupissa eli asian välttelyssä. Ympäristössä voi olla jotakin, mikä jännittää koiraa. Tehtävä saattaa olla koiralle epäselvä. Ihmisen käyttäytyminen saattaa tuntua koirasta epämukavalta, vaikka se ei olisi meidän suunnastamme tarkoituksellista.
Motivaatiovaaka on kallellaan mukavan asian tavoitteluun, kun koira haluaa osallistua harjoitustilanteeseen. Mitä halukkaampi koira on työskentelemään, sitä varmempaan tulokseen pääsemme. Lopputilanne on siis win-win: koiralla on hauskaa ja me voimme olla varmoja, että koira hyödyntää koko kapasiteettiaan.
2. Vahvistustilanne
Vahvistustilanne on kaikki se, mitä tapahtuu, kun koira saa palkkionsa. Jos työskentelyyn tarvitaan lisää tarkkuutta, kannattaa vyyhdin purkaminen aloittaa vahvistustilanteesta.Varmista ensin, että käytät palkkiomerkkiä johdonmukaisesti ja että se on koiralle merkityksellinen eli käytännössä koira reagoi innokkaasti kuullessaan sen. Palkkiomerkki on nimensä mukaisesti vihje siitä, että seuraavaksi koira saa palkkionsa. Muiden vihjeiden tavoin myös palkkiomerkki sisältää koiralle tietoa käyttäytymisestä. Yhdellä palkkiomerkillä pääsee pitkälle, mutta pari erilaista tuo lisää selvyyttä koulutustilanteeseen. Koiralle voi esimerkiksi opettaa erilaiset palkkiomerkit edestä napattavalle palkkiolle ja ohjaajan kädestä saatavalle palkkiolle.
Koiran käyttäytyminen palkkionsa kanssa voi antaa meille hyödyllistä tietoa koiran näkökulmasta tilanteeseen. Koirilla on erilaisia tapoja leikkiä, ja jotkut nauttivat palkkiostaan juoksemalla. Jos koiran on kuitenkin vaikea palata ihmisen luokse lelun kanssa, se voi kertoa esimerkiksi siitä, että koira pelkää menettävänsä lelun eikä ole täysin varma, miten saa sen uudelleen. On myös paljon koiria, jotka eivät varsinaisesti nauti veto- tai taisteluleikistä, eivätkä ne siksi halua tuoda lelua ihmiselle, jos ihminen ehdottaa aina vetoleikkiä.
Mielenkiintoisin hetki on se, jolloin palkitseminen päättyy - koira on nielaissut ruokapalkkionsa tai lelu on taas ihmisen taskussa. Mikä on koiran seuraava siirto? Onko se valmis ja halukas jatkamaan harjoitusta vai kääntyykö huomio muualle? Koiran sitoutuminen harjoitukseen on kenties paras mittari kertomaan niin koiran motivaatiosta kuin koulutuksen selkeydestä. Sillä motivaation puute voi olla myös selkeyden puutetta!
3. Keskittynyt nuuskutus
Etsiminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että koira nuuskii tehokkaasti. Etsiä voi esimerkiksi näköaistin avulla, kuten me ihmiset tavallisesti teemme.Toisaalta myös nuuskimista on monenlaista. Valtaosa koirien itsekseen toteuttamasta haistelusta lienee tiedon keruuta - sitä, että koiran nenään osuu jokin mielenkiintoinen haju, jota se alkaa tutkia. Sen sijaan koira harvemmin lähtee liikkelle päämääränään etsiä tietty haju muiden joukosta. Sitä me kuitenkin etsintäkoiran koulutuksessa tavoittelemme: päämäärätietoista nuuskutusta.
Keskittyneen nuuskutuksen harjoittelu on yksinkertaisinta aloittaa ruuan avulla, koska
- silloin vahvistetiheys nousee helposti eli koira saa palkkion nuuskimisesta usein
- namin kokoa pienentämällä tai suurentamalla voidaan muuttaa vaikeusastetta helposti ympäristön ja alustan mukaan
- ruuan nuuskuttelu kiinnostaa lähes jokaista koiraa ainakin rauhallisessa kotiympäristössä
Haittaako ruualla harjoittelu myöhempiä koulutusvaiheita? Ei, kunhan kahdesta edellisestä kohdasta eli aidosta motivaatiosta ja koiran halukkuudesta harjoitella huolehditaan!
4. Selkeä ilmaisu
Ilmaisun tarvetta perustellaan usein ihmisen näkökulmasta: se vähentää tarvetta tulkita koiran käyttäytymistä ja ehkäisee kohdehajun vahingoittumista. Ne ovat hyviä syitä ilmaisun kouluttamiseen, mutta selkeä ilmaisu on tärkeä juttu myös koiran näkökulmasta.Selkeä ilmaisu tuo löytöhetkeen yksiselitteisyyttä. Löytäessään hajun koira tietää täsmälleen, mitä tehdä, jotta saavuttaisi palkkion. Se on selkeämpää kuin arvailla eli yrittää eri tavoin kommunikoida ohjaajalle, että hei, tässä haju, miten huomaisit tänään minun löytäneen sen?
Löytöhetkeen tai ilmaisuun liittyvä epäselvyys vaikuttaa koko koiran etsintäsuoritukseen. Se on viimeinen linkki etsinnän ja palkkion välissä. Jos koira ei ymmärrä varmasti, miten löydöstä voisi ilmoittaa, alkaa motivaatio etsimiseenkin heikentyä vähitellen. Etsinnän kiinnostavuushan perustuu siihen, mitä etsinnällä voi saavuttaa - ja jos ei ole varma, miten palkkion saadakseen pitäisi toimia, hiipuu myös kiinnostus etsintään.
Liity mukaan sähköpostilistallemme ja saat kuunneltavaksi podcast-jakson, jossa Elisa ja Katja keskustelevat näistä neljästä teemasta.
Tilaa jakso sähköpostiisi