podcast
hyötykoirat
hajutyöskentely
smartdog
perustaidot
muut
uutiset ja tapahtumat
verijälki
käyttäytymisanalyysi
jäljestys
kuulokoira
tukikoira
hyvinvointi
kuntoutus
fyysinen harjoittelu
suhde koiraan
ohjaajan toiminta

Hajutyöskentely sopii myös pennulle

Pennuilla ja nuorilla koirilla on usein runsaasti ideoita ja vielä enemmän virtaa toteuttaa niitä. Sekä koiran että omistajan hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että puuhaenergia ohjataan johonkin turvalliseen ja mielekkääseen toimintaan. Hajutyöskentely sopii harrastukseksi jo aivan pienellekin pennulle, sillä koiran hajuaisti alkaa toimia sen aisteista ensimmäisenä, jo sikiökaudella.

Koirilla on erinomainen hajumuisti. Se tarkoittaa, että ne painavat asioita mieleensä ja muistavat niitä hajujen avulla. Mukavilla hajuärsykkeillä pennulle on mahdollista luoda hyviä muistoja ja mielikuvia erilaisista asioista, kuten erilaisista paikoista ja alustoista, joita hajutehtävien varjolla on opeteltu.

Haistelu ja etsiminen on koiralle lajityypillistä käyttäytymistä, jonka avulla ne luonnossa hankkisivat ruokansa. Omillaan elelevä koira käyttääkin suurimman osan päivänsä aktiivisesta ajasta ruuan etsimiseen ja syömiseen. Koirat paitsi metsästävät pieneläimiä myös tonkivat jätteitä. Lajityypillinen käyttäytyminen saa aikaan mielihyvän tunteen, mikä on tärkeää eläimen eloonjäämisen kannalta. Siksi se myös rentouttaa koiraa tehokkaasti. Ei siis ole ihme, että lemmikkikoirammekin viihtyvät tämänkaltaisten puuhien parissa.

Hajutyöskentely antaa pennulle itsevarmuutta

Haistelutehtävistä on pennulle paljon hyötyä, olipa se sitten itsenäinen tai hieman varovaisempi yksilö. Itsenäiselle pennulle hajutyöskentely antaa mahdollisuuden toteuttaa itseään sallitusti ilman, että sen tarvitsee yrittää saada asioita ihmisen kautta – ja silti omistaja on koko ajan mukana, jolloin yhteistyösuhde vahvistuu. Jos pentu on hieman varovainen, hajutyöskentely kehittää sen itsevarmuutta: se saa harjoitella itse toimimista turvallisissa olosuhteissa tehden sellaista asiaa, joka on jo itsessään hyvin palkitsevaa.

Työ- tai harrastuskäyttöön suunnitellulle pennulle hajutyöskentely on erinomainen tapa valmentautua itsenäiseen työskentelyyn leikin varjolla. Pentu voi harjoitella toimimista erilaisissa ympäristöissä ja erilaisilla alustoilla. Tällaisesta harjoittelusta on paljon hyötyä, olipa koiran lopullinen käyttötarkoitus sitten pelastuskoira, homekoira tai huumekoira.

Mitä hajutyöskentely kertoo pennusta?

Hajutyöskentely on hyvä tilaisuus seurata pennun toimintaa. Miten se ratkaisee erilaisia tilanteita? Miten sinnikkäästi se pyrkii päämääräänsä? Mitkä asiat ovat pennulle helppoja, mitkä asiat hankaloittavat sen työskentelyä? Kun seuraa pentua sen itsenäistä toimintaa edellyttävissä tehtävissä, oppii paljon omasta koirastaan, sen vahvuuksista ja niistä asioista, joita voi jatkossa tukea koulutuksella. (Näistä voit oppia lisää myös smartDOG-testissä.) Samalla voi kehittyä mukava yhteinen harrastus, josta sekä koira että omistaja nauttivat.