podcast
hyötykoirat
hajutyöskentely
smartdog
perustaidot
muut
uutiset ja tapahtumat
verijälki
käyttäytymisanalyysi
jäljestys
kuulokoira
tukikoira
hyvinvointi
kuntoutus
fyysinen harjoittelu
suhde koiraan
ohjaajan toiminta
perusasiat
ilmaisu
laatikkoetsintä
nosework

Onnistunut tauko auttaa oppimaan

17.02.2017
perustaidot

Ryhmäkoulutuksissa käydessä rauhallinen oman vuoron odottelu on yksi koiran hyödyllisimmistä taidoista. Jos koira on oppinut oman häkkinsä olevan mukava lepopaikka, se jaksaa odottaa siellä rauhallisesti treeneissäkin. Koiralle kannattaa opettaa, että häkkiin meneminen on mukavaa ja totuttaa se siellä odotteluun vähitellen.

Jos häkki on kotona sopivassa paikassa esillä ovi auki, koira saattaa ottaa sen itse lepopaikakseen. Koiran pitää aina saada olla häkissä rauhassa: se on sen oma pesä. Kun häkki on jatkuvasti esillä ja koira saa kulkea vapaasti sinne ja sieltä pois, muodostuu häkistä helposti mukava oleskelupaikka. Monet koirat viihtyvät erityisesti esimerkiksi viltillä peitetyssä, hämärässä häkissä.

Häkkiin meneminen vihjeestä on hyvä opettaa erikseen. Samalla koiralle saa uskoteltua häkkiin menemisen olevan sen oma idea. Varaa harjoittelua varten runsaasti makupaloja, joista koira pitää. Kehu ja palkitse koiraa ensin sen vilkaistessa häkkiä, sitten liikkuessa häkkiä kohti ja lopulta laittaessa etutassunsa häkkiin. Voit nopeuttaa oppimista heittämällä palkkion häkkiin siten, että koira menee häkkiin syömään makupalan. Houkuttele koira sitten toisella makupalalla tulemaan ulos. Kun koira osaa mennä häkkiin kokonaan, voit vähitellen opettaa sille häkissä pysymistä siten, että häkin ovi on auki: palkitsee koiraa useamman kerran sen mentyä häkkiin, ja ohjaa se muutaman palkkion jälkeen ulos – ja anna sen sitten taas itse tarjota sinulle häkkiin menemistä.

Kun koira tarjoaa aktiivisesti häkkiin menemistä, voit liittää toimintaan vihjeen: sano vihjesana ensin juuri koiran mennessä häkkiin, sitten sen lähtiessä kohti häkkiä ja lopulta ennen kuin koira ehtii liikkua häkkiä kohden. Kun koira nyt osaa sekä häkissä pysyttelemisen että vihjesanan, voit opettaa sille, että häkin ovi saatetaan sulkea. Muista aloittaa pelkästä oven sulkemisesta ja pidennä aikaa vähitellen. Voit palkita koiraa sekä häkin oven ollessa auki että sen ollessa kiinni.

Häkin arvoa voi nostaa myös tarjoamalla koiran päivittäisen ruoka-annoksen häkkiin. Jätä tällöin häkin ovi auki, jotta koira ei ahdistu ruokailutilanteesta. Kun koira on jo oppinut olemaan pieniä hetkiä häkissä siten, että ovi on suljettuna, voit tarjota sille häkkiin jotakin pidempiaikaista purtavaa kuten jäisen Kongin tai puruluita oven ollessa kiinni. Pientä pureskeltavaa voi olla hyvä ottaa mukaan myös silloin, kun koira harjoittelee häkissä olemista ensimmäisiä kertoja vieraassa ympäristössä. Myös koulutuksissa pureskeltava voi rauhoittaa koira ja auttaa sitä odottamaan vuoroaan häkissä.

Häkkiin rauhoittumisen opettamiseen kannattaa käyttää hieman aikaa, sillä tauollaan rennosti levännyt ja odottanut koira on parhaimmillaan koulutuksessa ja valmis oppimaan uutta!