podcast
hyötykoirat
hajutyöskentely
smartdog
perustaidot
muut
uutiset ja tapahtumat
verijälki
käyttäytymisanalyysi
jäljestys
kuulokoira
tukikoira
hyvinvointi
kuntoutus
fyysinen harjoittelu
suhde koiraan
ohjaajan toiminta
perusasiat
ilmaisu
laatikkoetsintä
nosework

Nenätöitä talviolosuhteissa

Nosework on laji, jota on helppo treenata missä tahansa. Samoin hajutunnistus- tai tunnistusetsintäkoiraa voi harjoittaa monipuolisesti purkkiradalla. Suomen pimeässä ja kylmässä talvessa sisätreenit ovat houkuttelevia, mutta ulkotreenejä ei kannata unohtaa kokonaan talven ajaksi. Niistä voi nimittäin oppia paljon uutta!

Kylmät pinnat, erityisesti metalli, pitelevät hajumolekyyleistä tiukasti kiinni. Jotkut pinnat imevät hajua itseensä niin voimakkaasti, että näennäisesti helposta hajupiilosta saattaa tulla yllättävän vaikea. Kuivalla pakkasilmalla kylmät seinät ja rakenteet synnyttävät jännittäviä ilmavirtoja, jotka kuljettavat hajua mielenkiintoisella tavalla. Tällaiset olosuhteet haastavat koiran etsintätaidon ja kehittävät ohjaajan koiranlukutaitoja.

Jäljestäminen ohuella lumikerroksella on mainio harjoitusmuoto. Ihminen pystyy seuraamaan jälkeä katseellaan ja näkemään, milloin koira on täsmälleen jäljen päällä, jolloin kehut ja palkkiot on helpompi ajoittaa oikein silloinkin, kun ei olla jäljentekijän pudottaman esineen kohdalla. Myös harhajäljet näkyvät, joten ohjaaja pääsee palkitsemaan koiraa niiden ylityksistä! Lumijäljillä koira oppii työskentelemään tarkasti pienissä hajumäärissä. Itse asiassa helposti häiriöihin reagoivalle koiralle ohut lumikerros on usein ihanteellisin alusta aloittaa jäljestäminen, koska ympäristö näyttää melko tasaiselta. Kylmässä maassa häiriötkään eivät haise yhtä voimakkaasti.

Kylmässä treenaamiseen liittyy myös paleltumisriski, joka on tärkeää pitää mielessä. Koira tulisi totuttaa työskentelemään kylmissä olosuhteissa vähitellen: ensin nollakelissä, sitten muutama aste pakkasella, ja vähitellen päästään harjoittelemaan koko ajan kylmemmissä olosuhteissa. Yksi nuuhkimisen tehtävistä on lämmittää koiran hengittää ilmaa (lue lisää nenän toiminnasta). Mitä kylmempää on, sitä isompi on riski myös kirsun paleltumavammoihin. Kylmällä säällä harjoitellessa on erityisen tärkeää pitää harjoitukset lyhyinä. Hyödynnä siis olosuhdehaaste, mutta suunnittele harjoituksesi erityisen huolellisesti!