podcast
hyötykoirat
hajutyöskentely
smartdog
perustaidot
muut
uutiset ja tapahtumat
verijälki
käyttäytymisanalyysi
jäljestys
kuulokoira
tukikoira
hyvinvointi
kuntoutus
fyysinen harjoittelu
suhde koiraan
ohjaajan toiminta
perusasiat
ilmaisu
laatikkoetsintä
nosework

Mitä on monipuolinen nosework-harjoittelu?

Sekä erilaisissa harrastuslajeissa että koiran peruskoulutuksessa peräänkuulutetaan usein monipuolista harjoittelua. Monipuolisen harjoittelun päämääränä on koirakko, joka pystyy suoriutumaan erilaisissa tilanteissa ja erilaista häiriöistä huolimatta. Yhden koirankoulutusmantran mukaan koirat ovat huonoja yleistämään, mikä tarkoittaa sitä, että ne saattaavat osata tehdän jonkin asian esimerkiksi koulutushallilla mutta eivät kaupan parkkipaikalla, vaikka häiriöitä ei olisikaan. Harjoittelun monipuolisuudella tavoitellaan siis sitä, että koira tunnistaa kyseessä olevan sama tehtävä siitä huolimatta, että asetelma tai olosuhteet vaihtelevat. Tässä artikkelissa pohditaan, miten toteutuu monipuolinen nosework-harjoittelu.

Vaihtelevat, vakioidut hajut

Nosework-hajut ovat periaatteessa vakioidut: 1-luokassa eukalyptus, 2-luokassa mukaan tulee laakerinlehti ja 3-luokassa vielä laventeli. Hydrolaatit syntyvät usein jonkin muun tuotteen valmistuksen sivussa, joten käytännössä hajut voivat olla joskus paljonkin toisistaan poikkeavia eri hydrolaattivalmistajilla tai saman valmistajan eri hydrolaattierissä.

Useimmat koirat kelpuuttavat eri valmistajan hajun ilmaistavaksi täysin ongelmitta, mutta varmuuden vuoksi kannattaa pyrkiä harjoittelemaan ainakin parilla kolmella erilaisella hydrolaatilla. Näin koetilanteessa mahdollisesti kohdattava uusi hydrolaattivalmiste ei ole niin suuri yllätys. Kokeessa käytössä olevaan hydrolaattiin saa aina tutustua kokeen lämmittelyalueella.

Monipuoliset harjoitteluympäristöt

Kenties keskeisintä monipuolisessa harjoittelussa on treenien tekeminen erilaisissa paikoissa. Vaikka koepaikat ovat yleensä melko rauhallisia, niiden hajumaailma voi vaihdella koirahallista kasvihuoneisiin. Mitä enemmän koiralla on kokemusta etsimisestä – ja löytämisestä – erilaisista ympäristöistä, sitä helpompi sen on keskittyä tekemään etsintää myös uudessa paikassa. Nosework on harrastuksena siitä mainio, että treenin saa helposti järjestettyä hyvin monenlaisiin paikkoihin, kunhan mukana on etsittävä haju ja koiran palkkiot.

Samalla voi pohtia sitä, millaisilla asioilla voi auttaa koiraa tunnistamaan sen, että ollaan aloittamassa etsintä. Moni ohjaaja opettaa koiralle sanallisen käskyn etsintää varten, mutta koiralle olisi hyötyä siitä, että myös muut asiat kertoisivat tiedossa olevasta etsintätehtävästä. Koirat ovat taitavia huomaamaan näitä asioita itsekin, mutta vihjepolkuja kannattaa käyttää hyödyksi myös tietoisesti. Koiralla voi esimerkiksi käyttää tiettyjä valjaita tai talutinta, tai varustevihje voi olla jokin ohjaajan joka kerta treeneissä käyttämä vaate – vaikkapa kevyt huivi omassa kaulassa.

Etsi kaikkialta! Monipuoliset piilot

Kun koira lähtee etsimään hajua ulko- tai sisätilaetsinnässä, sillä tulisi olla ajatus siitä, että haju voi olla missä tahansa! Mitä monipuolisemmin koira on tehnyt löytöjä erityyppisistä piiloista, sitä paremmin sen etsintä yleensä kattaa koko alueen. Silloin ohjaajan ei yleensä tarvitse ohjatakaan koiraa etsinnän aikana kovin paljon.

Ihmiselle on tavallista tehdä tietyntyyppisiä piiloja, ja koira alkaa luonnollisesti helposti keskittää etsintänsä paikkoihin, joista se on yleensä löytänyt hajun. Siksi on tärkeää huolehtia siitä, että koira löytää piiloja niin huonekaluista kuin tyhjiltä seiniltä, ja motivoida sitä haistelemaan myös alhaalta, ylhäältä ja nurkista. Kannattaa siis pitää vaikka listamaista päiväkirjaa siitä, minkälainen piilo treeneissä tällä kertaa oli. Yksinkertaisesta päiväkirjasta saa nopeasti silmäillen käsityksen siitä, onko jonkinlaisia piiloja tullut harjoiteltua enemmän kuin toisenlaisia.

Jos haluat oppia lisää kätköihin liittyvistä odotuksista, kuuntele podcastimme jakso #007 Odotukset ohjaavat etsintää.

Monipuoliset haistelukohteet

Ajoneuvo- ja laatikkoetsinnöissä haju on aina etsittävissä kohteissa – siis ajoneuvossa tai laatikossa. Näillä etsintäalueilla monipuolisuus liittyykin siis luonnollisesti siihen, mitä asioita koira käsittää ajoneuvoiksi tai laatikoiksi. Olisi siis tärkeää päästä treenaamaan monipuolisesti erilaisilla ajoneuvoilla ja tehdä etsintää erilaista laatikoista tai laatikon kaltaisista kohteista, jotka voisivat olla kokeessa laatikkoetsinnässä. Samalla koiralle syntyy kokeiden tiukkoja aikarajoja varten hyödyllinen odotusarvo siitä, että kun ajoneuvo tai laatikko on tarjolla, kannattaa hajua etsitä ensisijaisesti siitä.

Alkuharjoittelussa voi olla hyötyä siitä, että ajoneuvoja tai laatikoita harjoitellaan aina samassa paikassa: etsintäympäristö pysyy siis samana, mutta haistelun kohde vaihtuu. Näin koiran on helpompi kiinnittää huomionsa siihen, että tässä harjoittelussa kyse on nimenomaan tietynlaisesta haistelun kohteesta.

Minä moninaisemmissa paikoissa aikoo nosework-koiransa kanssa haistella, sitä isompi valtti on monipuolisuus myös harjoittelussa! Erityisen tärkeää on monipuolinen nosework-harjoittelu on silloin, jos haluaa myös osallistua kilpailuihin. Säännöllisesti päivittyvältä Monipuolisuutta nosework-harjoitteluun -verkkokurssiltamme saat treenivinkkejä itsenäiseen treenaamiseen. Materiaaliin kuuluu myös yksinkertainen treenipäiväkirjapohja harjoittelun seuraamiseen.