podcast
hyötykoirat
hajutyöskentely
smartdog
perustaidot
muut
uutiset ja tapahtumat
verijälki
käyttäytymisanalyysi
jäljestys
kuulokoira
tukikoira
hyvinvointi
kuntoutus
fyysinen harjoittelu
suhde koiraan
ohjaajan toiminta
perusasiat
ilmaisu
laatikkoetsintä
nosework

Kymmenen kesälomapuuhaa

01.06.2016
perustaidot

Lämpimät ja valoisat kesäpäivät kutsuvat ulkoilemaan. Kesällä on helppo unohtua ulos koirakaverin kanssa: katsomalla lähiympäristöään uudestaan voi löytää paljon kiinnostavia juttuja tavallisen lenkkireitin varrelta. Kun poistuu vähän pidemmälle tutusta lähiympäristöstä, voi päätyä arkea piristäviin seikkailuihin!
1) Kehitä kehonhallintaa
Katso lenkkipolkusi varsia uusin silmin: miten eri tavoin siellä voisi liikkua? Tasapainoile koiran kanssa puunrungoilla, kiipeile kivillä ja liiku epätasaisilla alustoilla. Hidas liike kehittää koiran syviä lihaksia, kehonhallintaa ja keskittymistä.

2) Nuuskuttele
Levitä makupaloja tai vaikkapa koko päivän ruoka-annos koiran etsittäväksi. Etsiminen on koiralle luontaista ja haistelu rauhoittaa. Antamalla koiran etsiä ruokansa erilaisissa paikoissa opetat sitä samalla työskentelemään erilaisilla alustoilla.

3) Leiki
Selvitä, mistä leikistä koirasi pitää eniten – ja harjoitelkaa yhdessä leikkimään uusilla tavoilla! Koira saattaa ehkä pitää eniten noutamisesta tai taisteluleikeistä. Jollekin hippa on mieluisinta. Heittäydy leikkimään ja saatat löytää uusia tapoja viettää aikaa koirasi kanssa.

4) Piilota
Kiihdyttävien juoksu- ja taisteluleikkien lisäksi on hyvä tarjota koiralle myös keskittymistä vaativia leikkejä. Heittelyn ja repimisen sijaan lelua voi myös piilottaa kotipihaan tai lenkkireitin varrelle. Anna koiran ensin nähdä, kun viet lelun piiloon, ja kun se saa juonesta kiinni, piilota lelu koiran huomaamatta.

5) Uita
Uiminen on mainio liikuntamuoto: se kehittää koiran lihaksistoa eikä rasita sen niveliä. Uinti sopii erityisen hyvin hellepäivien aktiviteetiksi, kun pitkiä lenkkejä ei voi lämpötilan vuoksi tehdä.

6) Tarjoile jäitä
Hellepäivän puuhaksi sopivat myös namijääpalat. Laita makupaloja mukeihin tai jääpalamuotteihin, täytä vedellä ja pakasta. Jääpaloja natustellessaan koira saa aktivoinnin lisäksi myös tarpeellista nestettä.

7) Mätsäröi
Kesä on match show’iden eli mätsäreiden kulta-aikaa. Mätsärit ovat epävirallisia koiranäyttelyitä, joissa tärkeintä on iloinen esiintyminen ja yhteistyö koiran kanssa. Mätsärit ovat myös hyvä paikka harjoitella arkikäyttäytymistä suuressa koirahäiriössä.

8) Sukella
Kuumana päivänä koiraa voi aktivoida ja juottaa ämpärisukeltelun avulla. Laita vadin tai ämpärin pohjalle vähän vettä ja tiputa joukkoon makupaloja. Anna sitten koiran pyydystää makupalat vedestä. Kun koira oppii tehtävän ja sen taidot harjaantuvat, voit lisätä haastetta laittamalla astiaan enemmän vettä.

9) Käy kaupunkikävelyllä
Monet ravintolat ja kahvilat sallivat nykyisin koirat terassilla. Jos et tavallisesti käy koiran kanssa kaupungilla, ota se mukaan kahville tai jäätelölle.

10) Haasta nenä!
Kun ruoan etsintä maasta alkaa olla turhan helppoa, piilota namit muualle ympäristöön: puihin, kivien päälle jäkälän joukkoon ja kaarnan koloihin. Myös lelun piilotuksen voi siirtää erilaisiin ympäristöihin. Mitä mielikuvituksellisempi piilottelija olet, sitä taitavampi etsijä koirastasi tulee.