podcast
hyötykoirat
hajutyöskentely
smartdog
perustaidot
muut
uutiset ja tapahtumat
verijälki
käyttäytymisanalyysi
jäljestys
kuulokoira
tukikoira
hyvinvointi
kuntoutus
fyysinen harjoittelu
suhde koiraan
ohjaajan toiminta
perusasiat
ilmaisu
laatikkoetsintä
nosework

Koiran arjessa maltti on valttia

18.11.2015
perustaidot

Rauhallisesti odottavan koiran kanssa monet arjen tilanteet ovat helpompia. Kun koirasi osaa odottaa, saat enemmän aikaa toimia. Rauhallista käytöstä voi vahvistaa yksinkertaisilla harjoitteilla tavallisissa arjen tilanteissa. Vahvisteeksi riittää usein se, että koira saavuttaa rauhallisella käytöksellä haluamansa asian.

Odota ovilla

Lenkille lähteminen saa monet koirat innostumaan. Kun lähdet ulos koirasi kanssa, odota, että koira osoittaa pienen rauhoittumisen merkin – aluksi esimerkiksi lopettaa ääntelyn. Avaa ovea raolleen. Jos koira yrittää sännätä heti ulos, sulje ovi ja raota sitä taas koiran rauhoittuessa. Kun koira malttaa odottaa rauhassa, anna sille lupa mennä ulos.

Vaikeuta harjoitusta vähitellen: lopulta voit odottaa koiran istuvan odottamaan, että avaat oven. Jos koira syöksähtää ulos luvan saatuaan, voit vahvistaa rauhallista siirtymistä esimerkiksi syöttämällä koiralle makupaloja heti oven ulkopuolella.

Oviharjoitusta kannattaa vahvistaa kaikissa siirtymissä. Sitä voi soveltaa myös päästäessään koiran ulos autosta. Näin parannat koiran turvallisuutta.

Odota – saat, mitä tavoittelet

Itsehillintää ja rauhallisuutta voi vahvistaa millä tahansa, mitä koira tavoittelee. Palkkioksi rauhallisesta käytöksestä ja odottamisesta se voi saada ruokakuppinsa tai päästä tervehtimään mukavia ihmisiä tai toisia koiria.

Mieti etukäteen, millainen käytös on riittävän rauhallista. Aluksi voit odottaa koiran seisovan aloillaan kaikki tassut maassa. Tavoitteesi voi olla rauhallisesti istuva ja odottava koira. Vähitellen koira oppii, että se saavuttaa haluamiaan asioita odottamalla.