fyysinen harjoittelu
hajutyöskentely
hyötykoirat
hyvinvointi
jäljestys
käyttäytymisanalyysi
kuntoutus
kuulokoira
muut
ohjaajan toiminta
perustaidot
podcast
smartdog
suhde koiraan
tukikoira
uutiset ja tapahtumat
verijälki

Keskittynyt aloitus on tehokkaan etsinnän pohja

Ruotsalainen 3. luokan Nose Work -tuomari Michael Hedman vieraili Vainuvoimalla 12.–13.5.2018. Hänen koulutuksensa kolme tärkeintä ohjetta osallistujille olivat:
1) etsinnän aloitus
2) ohjaajan sijoittuminen
3) palkkio.

Etsinnän aloitus

Täsmällinen ja valmisteltu etsinnän aloitus varmistaa sen, että koira aloittaa työskentelyn saman tien ja sieltä, mistä pitää. Keskittynyt aloitus rauhoittaa ja tehostaa koko etsintäsuoritusta. Koiraa kiinnostaa usein myös muut etsintäalueella olevat hajut, kuten aiemmin etsintää tehneet koirat. Keskittymällä hyvään aloitukseen ohjaaja saa ehkäistyä myös maan haistelua.

Etsintää aloittaessaan on tärkeä varmistaa, että koira alkaa haistella heti. Ennen kuin ohjaaja lähettää koiran etsintää, hänen tulee katsoa, että koira alkaa nuuskia. Jos koira ei aloita haistelua heti, alkupää jää etsimättä ja siinä oleva hajupiilo koiralta huomaamatta. Sama lipsahdus tulee helposti, jos koiran löytämän hajupiilon lähellä on toinen piilo: jos koira lähtee etsintään huolimattomasti, se ei välttämättä huomaa toista hajun lähdettä vaan pitää koko hajupilveä samasta lähteestä tulevana.

Kun etsinnän kohde on selkeä, kuten ajoneuvoetsinnässä ja laatikoilla, koira kannattaa lähettää etsimään aivan kohteen vierestä. Erityisesti 2. ja 3. luokissa etsittävää on paljon ja hajupiilojen määrä vaihtelee. Koirakon on siis käytettävä koko aika tehokkaasti: siksi on paras aloittaa etsintä etsittävästä kohteesta. Toisaalta jos etsittävänä on esimerkiksi sisätila, jossa paljon tyhjää seinäpinta-alaa ja yksittäisiä huonekaluja, huolehditaan hyvällä aloituksella siitä, että koira tekee etsintää myös seinien vieressä eikä vain juokse heti tutkimaan selkeitä kohteita.

Seuraavassa artikkelissa käsitellään ohjaajan sijoittumista.