Nosework   
Nosework on kaiken rotuisille koirille avoin koiraharrastuslaji, jossa koira opetetaan etsimään ja ilmaisemaan eukalyptuksen, laakerinlehden ja laventelin hajun erilaisissa etsintätehtävissä. Noseworkiin kuuluu neljä etsintämuotoa: sisäetsintä, ulkoetsintä, laatikkoetsintä ja ajoneuvoetsintä. Lajin innoittajina ovat rescue-koirat, joille niiden hoitajat halusivat tarjota mielekästä ja itseluottamusta kasvattavaa tekemistä. Nosework-kokeessa työskennellään yksi koirakko kerrallaan.

Sisätilaetsintä on nimensä mukaisesti sisällä, yhdessä tai useammassa huoneessa tehtävä etsintä. Tila voi olla myös avoimelle alueelle rajattu ja sisustettu tila. Ulkoetsinnässä etsintäalue on ulkona. Alue voi olla millainen ulkotila tahansa: piha-alue, rakennuksen seinusta tai vaikkapa metsää. Laatikkoetsinnässä kohdehaju on piilotettu lattialla oleviin toisiaan muistuttaviin esineisiin, jotka voivat olla esimerkiksi pahvilaatikoita, laukkuja tai ämpäreitä. Ajoneuvoetsinnässä etsintäkohteena on yksi tai useampi kulkuväline kuten auto, traktori tai peräkärry.

Lue lisää lajista Nose Work Finland ry:n kotisivuilta.

NOSEWORKIN ALOITTAMINEN KURSSEILLAMME

Kursseillamme hajutyöskentelyn peruskoulutus tehdään samojen periaatteiden mukaisesti riippumatta siitä, mitä hajuja koiran on tarkoitus myöhemmin etsiä. Nosework peruskurssina koulutuksessamme on Hajutyöskentelyn peruskurssi.

Jos koirakolla on jo muualta hankittuja pohjataitoja hajutyöskentelystä, suosittelemme osallistumista Hajutyöskentelyn jatkokurssille tai Ilmaisukurssille ennen lajikursseja.

Kurssiaikataulut: Hajutyöskentelykurssit


Noseworkin lajikurssit on tarkoitettu hajutyöskentelyn perusteet osaaville koirakoille.

Pohjataidot: noseworkin 1-luokan hajun tunnistaminen ja ilmaisu

Nosework 2 etsintäkurssi

Nosework etsintäkurssilla harjoitellaan etsintätekniikkaa. Tavoitteena on, että koira oppii etsimään hajua itsenäisesti ja motivoituneesti erilaisissa etsintätehtävissä. Koiran tulee tunnistaa 1-koeluokan haju, eukalyptus sekä hakeutua hajun luokse.

Nosework 3 etsintäjatkot

Tällä kurssilla tehdään noseworkin 1-luokan kokeenomaisia etsintäharjoituksia monipuolisesti erilaisilla etsintäalueilla.

Nosework 4 hajuerottelu

Kurssilla harjoitellaan hajuerottelua erilaisista häiriöhajuista sekä hajuradalla että etsintätehtävissä. Koiran tulee tuntea 1-koeluokan haju, eukalyptus ja osata itsenäisesti etsiä hajua erilaisissa ympäristöissä. Kurssilla opetellaan 2- ja 3-koeluokkien hajut laakerinlehti ja laventeli.


huhtikuu
toukokuu
kesäkuu