Lutikat ovat pimeäaktiivisia eläimiä. Ne karttavat valoa ja piiloutuvat mielellään. Kuoriutumisen jälkeen lutikan ensimmäisen kehitysasteen nymfi on läpikuultava ja vain 1–2 millimetrin mittainen, mutta aikuinenkin lutikka mahtuu uskomattoman kapeisiin koloihin. Yksittäisen tai muutamankin lutikan havaitseminen esimerkiksi sängyn pohjan raoista on vaikeaa ihmissilmällä, ja siksi koirasta on huomattavaa apua, kun koira voi tutkia kolot hajuaistiaan käyttäen.
Monenlaisia etsintäkohteita
Lutikkakoiran etsintäkohteet ovat tavallisesti koteja tai hotellihuoneita, mutta yleisesti ottaen koiraa voidaan hyödyntää hyvin monenlaisissa kohteissa, joiden tarkastaminen on turvallista. Koiran avulla tarkastetaan ensisijaisesti nukkumapaikat ja niiden välitön ympäristö, eli sänkyjen pohjat, sängynpäädyt ja makuuhuoneiden lattialistat ovat lutikkakoiran suurin kiinnostuksen kohde. Yksi tavallisimpia etsintätilanteita on niin kutsuttu naapuritarkastus, joka tehdään, kun jossakin kerrostalohuoneistossa on todettu lutikkaongelma ja tämän asunnon lähihuoneistot tarkastetaan koiran avulla. Asuntoon voidaan myös tehdä lutikkatarkastus vuokralaisen vaihtuessa tai kun asunto myydään.Kotien lisäksi lutikkakoira voi tarkastaa julkisia tiloja tai esimerkiksi työpaikan sosiaalitilat. Myös ajoneuvoja – sekä linja-autoja että henkilöautoja – tarkastetaan toisinaan. Lutikkakoiran keikkalistalle päätyy joskus laivan tai junan hyttejä, silloin tällöin lutikkatarkastukselle voi olla tarve myös rekka-auton kuljettajan makuutilassa. Lutikkakoira voi myös tarkastaa lomalta palaajan matkatavarat lutikoiden varalta. Monet lutikkakoiran työskentelykohteet, niin kodit, hotellit kuin hytit ja autot, ovat ahtaita. Se edellyttää koiralta ketteryyttä ja hyvää keskivartalon hallintaa. Säännöllinen kuntoharjoittelu, jumppa ja lihashuolto ovat tärkeitä lutikkakoiran työkyvyn ylläpitämisen kannalta.
Lutikkakoira on erinomainen apuri myös lutikkatorjunnan jälkeen. Kun lutikkatorjunta on suoritettu, koiran avulla voidaan tarkastaa, onko rakenteisiin jäänyt vielä eläviä lutikoita eli onko torjuntaa jatkettava. Näissä tilanteissa ihmisen on vaikea erottaa, mitkä merkit lutikoista ovat torjunnan jälkeiseltä ajalta ja onko lutikoita säilynyt hengissä torjunnan läpi. Koska lutikkakoira ilmaisee ainoastaan elävän lutikan hajua eikä kuolleita lutikoita tai lutikan ulostetta, saadaan tilanne varmennettua koiran avustuksella.
Hajun oppiminen on vain osa työtä
Lutikan haju on koiralle jo itsessään haastava etsinnän kohde, mutta lisäkuormitusta työhön tuovat monipuoliset ja vaihtuvat ympäristöt. Lutikkakoira työskentelee tavallisesti kaupunkialueella, joten koiran on pystyttävä siirtymään autolta etsintäpaikalle ilman merkittävää stressiä esimerkiksi liikenteestä tai vastaantulevista ihmisistä ja koirista. Valtaosa asiakaskohteista on kerrostaloja, mikä tarkoittaa liikkumista liukkaissa ja kapeissa rappukäytävissä, monenlaisissa portaissa ja toisinaan myös ahtaissa ja rämisevissä hisseissä. Kun sitten päästään etsintäpaikalle, voi vastassa olla monenlaisia ihmisiä – myös lapsia – ja toisinaan myös talouden lemmikeiden hajuja. Vaikka asiakkaat ohjeistetaan ennakkoon siten, että koiralla olisi mahdollisimman rauhalliset työskentelyolosuhteet, eivät ne aina syystä tai toisesta toteudu parhaalla mahdollisilla tavalla. Erityisesti kerrostaloasuntojen makuuhuoneet ovat usein ahtaita, ja joskus koiran on tehtävä etsintää myös säleikkösängyn pohjan päällä tasapainoillen.Lutikkakoiran kouluttaminen ja ohjaaminen on mielenkiintoinen ja palkitseva, mutta välillä myös vaikea ja turhauttava työ. Tavallisesti koiranohjaaja kouluttaa lutikkakoiransa itse. Koulutuksen vaikeimpia osuuksia on riittävän haistelutarkkuuden saavuttaminen, ja toisaalta harjoitusmateriaalin eli elävien lutikoiden ja treenipaikkojen saaminen voi olla hankalaa. Hyvä yhteistyökumppani tuholaistorjunta-alalta on lutikkakoiran koulutuksen onnistumisen kannalta lähes välttämättömyys.
Tutustu lutikkakoiriimme